Sellainen kuin – päällekirjoituksia hyvään
”Jokaisen etiikkaa käsittelevän esityksen täytyy lähteä siitä tosiasiasta, että ihminen ei ole, eikä hänellä ole olemassa tai toteutettavanaan mitään olemusta, historiallista tai henkistä kutsumusta tai biologista kohtaloa.”
– Giorgio Agamben (TULEVA YHTEISÖ)
”Hyvyyden rakastaminen, toisin kuin viisauden rakastaminen, ei ole rajattu harvojen kokemukseksi.”
– Hanna Arendt (VITA ACTIVA)
Kiasma-teatterissa ensi-iltansa saava SELLAINEN KUIN on itsenäinen jatko-osa vuosina 2005-2007 nähdylle PIMEÄ PROJEKTILLE (mm. /teatteri.nyt 2006). Toisin kuin PIMEÄ PROJEKTI I, uusi esitys tapahtuu valossa, mutta se pohtii edelleen kielen ja olemisen raja-alueita, kykyämme sallia ratkeamaton, voimaamme olla sellaisenaan, määrittelemättömänä ja nimeämättömänä – esitys kysyy hyvän mahdollisuutta ja radikaalia (yhdessä)olemisen etiikkaa.
Tärkeänä käsitteellisenä työkaluna SELLAINEN KUIN -esityksessä on ajatus yhteisestä näyttämöstä – jaetusta tilasta, kokoontumisen eleestä ja yhteisen tekemisen prosesseista ilman ennakko-oletuksia ja samanmielisyyden pakkoa.
”Siten hyvyys ja yksinäisyys ovat tavallaan paljon oleellisempia politiikalle kuin viisaus ja yksinolo.”
-Hannah Arendt:VITA ACTIVA
SELLAINEN KUIN koostuu live-installaatiosta ja esityksestä, jossa tila, liikkuva kuva, ääniteos, valo ja ruumiilliset ehdotelmat punoutuvat toisiinsa muodostaen tapahtumaesseen hyvästä, hyvän kysymisestä.
Esityksiä oli 5, ja ne pidettiin Kiasma-teatterissa 24.-30.9.2009.
Työryhmä: Masi Eskolin, Timo Heinonen, Olli Kontulainen, Hanna Korhonen, Maija Nurmio, Anna Nykyri, Heikki Paasonen, Elina Pirinen, Tuukka Vasama, Heidi Väätänen, Miikka Ahlman ja Ilkka Pitkänen.